Kuinka nainen rakentaa vajan? Osa1Vajan rakennuksen perusteet ovat vahvasti siinä, että jos päättää niin siitä kyllä tulee vaja tai sinnepäin. Tätä ennen olen rakentanut lapselle leikkimökin. Laitan siitäkin kuvia myöhemmin.

Ohjeet vajan rakentamiseen:

- Soita isällesi. Kerro, että olet rakentamassa vajaa ja kysy, mitä tarvitset tietää.
- Piirrä ajatuksesi, jotta voit sitten rakennusvaiheessa tehdä kaiken eri päin.
- Osta jiirisirkkeli, sellainen jossa on pyöreä terä. Jos ensimmäisessä työkaluliikkeessä et saa palvelua, vaihda seuraavaan. Laita sirkkelin töpseli seinään, ne on aika näppäriä toimimaan.
- Kun asioit rautakaupassa, käytä ammattisanoja, kuten kakkosnelonen, proppu, tiilinporausporanterä ja vasaralla. 
- Ilman pakettiautoa ja peräkärryä rakennat kuvien vajan noin neljällä hakukerralla puutavaraa 2002 vuoden corollalla, jossa on porrastettu peräsin. Monella hakukerralla, myös säästät tavallaan rahaa, koska tarvikkeita ei tule ostettua ainakaan liikaa.
- Valitse rautakaupasta naulat, oikean pituiset. Myyjä kyllä vaihtaa ne sitten ruostumattomiin, kun kerrot mitä naulaat. Kannattaa käyttää tässä tilanteessa vaikka sanaa "tuuma". Jos jotain tarvitsee nostaa, yleensä silloin saat palvelua, jopa useammalta myyjältä.
 - Aloita pohjista, irroita multaa ja laita jonkinlainen suodatinkangas, vanha jätesäkki tms. pohjille. Hae esim. hiekkalaatikosta hiekkaa, jotta saat harkot paikalleen.
- Käytä vatupassia. Pääasia, että sitä käyttää, ne kuplat ei kuitenkaan pidä paikkansa. Jos se tuntuu liian lyhyeltä, laita alle kakkosnelonen tai muu puu.
- Soita isällesi uudelleen ja kysy, mitä tarvitset tietää.
- Käytä kakkosnelosia pystypuina ja muinakin puina, jotta saat kehikon valmiiksi. Se ei näytä vielä vajalta, mutta ainakin lapsesi jo ihmettelee mikä köhystys on. Muista, että piirustukset olivat vain piirustuksia ja käytäntö on erikseen. Muista kuitenkin, mitä isäsi neuvoi tekemään.
- Kun huomaat virheen, korjaa se. Jos virhettä ei voi korjata, käytä paljon nauloja ja lisää puuta.


Ja jatkuu seuraavassa osassa.
Tämän hetken kuvaton tilanne on se, että lattia on lähes valmis, katto peitetty pressulla.


5 kommenttia:

sanni kirjoitti...

Paras tutoriaali, jonka oon hetkeen nähnyt :D

Anna kirjoitti...

:D ;)

Annina kirjoitti...

Hei Anna! Mulle tuli yks päivä mieleen, että voisiko noihin sälebokseihin saada kansia myös vaikka erikseen myytävänä? Välillä kaipais kantta jos boksiin ei ole jaksanut järjestää tavaroita hienosti... :)

Annika kirjoitti...

Huippu!

Anna kirjoitti...

:D
Annina:
Kansi on ollut ajatuksissa ja vireillä jo jonkin aikaa. Korkki olisi keveydeltään sopiva, mutta todella haasteellinen saada pieninä määrinä. Täytyy jatkaa muiden materiaalien tutkintaa.
Säleissä itsessään on hankaluutena niiden vakioleveydet...